Natuur- en duurzaamheidseducatie

De Vink Schooltuin

Op 27 september 2021 heeft Gemeente Oldambt samen met Stichting Schooltuinjuf een bezoek gebracht aan De Vink Schooltuin in park Frankendeal te Amsterdam.

De Vink Schooltuin te Amsterdam

Omdat De Vink Schooltuin 100 jaar bestaat en hier de wortels diep onder de grond zitten, hebben we een uitstapje naar Amsterdam gemaakt. Amsterdam telt op het moment 14 schooltuinen, ter vergelijking telt Groningen er 4 en Winschoten telt er 0.

We zijn er in geslaagd om ons te laten informeren en te inspireren.
Wat vlak na de oorlog is begonnen als een noodzakelijk project om aan voedsel te komen, is nu dus sinds jaar en dag een belangrijk onderdeel geworden van het schooljaarplan van de gemeente Amsterdam. 

Een jaar rond met je handen in de grond.

Vooral nu is er vanuit de onderwijsinspectie extra aandacht gekomen voor burgerschapsonderwijs. Samen met Gert Raatjes, Jaap de Winter (Gemeente Oldambt) en Marc van Zanten (Provincie Groningen), heb ik dit onder begeleiding van tuinleider Arne Vermeer gemerkt in een waardevol gesprek.

Ook tijdens een rondleiding op de schooltuin hebben we veel kunnen zien. 
We mochten een les voor 20 kinderen van groep 7 bijwonen en daarbij een klein stukje meebeleven van het curriculum van de schooltuin. De kinderen mochten tijdens de les: vogels zoeken, kreeften vrijlaten, zalf maken van goudbloemen, groenten oogsten en bloemen plukken en dat allemaal onder leiding van een gedreven schooltuinmeester Martin!

Tot slot hebben we vooral voor nieuwe indrukken opgedaan en zie ik steeds meer voor mij dat die schooltuin in Winschoten er wel komt!

(Met een tas vol zaden, kunnen we volgend tuinseizoen al een mooi begin maken.)

Bedankt voor de gastvrijheid Gemeente Amsterdam!